Aambeien

In deze special bespreken we een ziektebeeld dat vaker voorkomt dan bedenken. Het gaat om het hebben van aambeien. Omdat het hebben van aambeien heel vervelend kan zijn is dat waarschijnlijk de reden waarom maar weinig mensen weten hoeveel mensen last hebben van dit ziektebeeld. Ook kan het zijn dat je bij bepaalde klachten niet direct de relatie legt met het ziektebeeld. Maar wat zijn de kenmerken, hoe ontstaat het en wat kun je er zoal aan doen. Je leest het in de komende alinea’s.

Kenmerken van aambeien

De meest bekende kenmerken van aambeien zijn het hebben van pijn wanneer je bijvoorbeeld met wc-papier over de plek wrijft en het zien van bloed op het wc-papier. Minder bekend is het branderige gevoel rondom de anusstreek. Twijfel je of je last hebt van aambeien of dat er een andere oorzaak is van de klachten? Neem dan contact op met je huisarts.Ruw toiletpapier is af te raden indien je aambeien hebt.

Hoe kunnen aambeien ontstaan?

Een veelgehoorde oorzaak is het te hard persen om de ontlasting kwijtraken. Maar ook het te lang ophouden van ontlasting kan een bijdrage leveren aan het ontstaan van het ziektebeeld. Wat veel mensen niet weten is dat het wel eens voor kan komen dat je gedurende de zwangerschap ook aambeien kunt krijgen. Het wel of niet krijgen van aambeien heeft in de meeste gevallen met aanleg te maken.

De behandeling van het ziektebeeld

Allereerst is niet alleen de behandeling, maar ook het voorkomen van het krijgen van aambeien belangrijk. Zorg er daarom voor dat je niet onnodig hard perst tijdens het doen van een grote boodschap, hou ontlasting niet onnodig lang op en blijf ook niet te lang op de wc zitten. Het kan natuurlijk zo zijn dat je wel zult moeten persen om de ontlasting kwijtraken. In dat geval kan het wellicht helpen om veranderingen in uw voeding aan te brengen. Zo is het drinken van voldoende water en het eten van vezelrijk eten een mogelijke oplossing. Ook is voldoende lichaamsbeweging erg belangrijk, hierdoor voorkom je immers dat je lichaam stijf wordt en krijg je een betere doorbloeding.

Onderneem actie

Wanneer je langdurig last hebt van aambeien, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de dokter. Het kan namelijk zijn dat er wellicht meer aan de hand is dan je denkt. De dokter zal proberen om zo vast te stellen hoe je ervoor kunt zorgen dat je herstelt. Om het ongemak te verlichten schrijven doktoren soms ook een zalfje voor.

Tot zover deze special. Het is belangrijk dat wanneer je vermoed of zeker weet dat je aambeien hebt je er wat aan doet. Loop er in ieder geval niet onnodig mee door en onderneem actie door het gesprek met de arts aan te gaan.

Reacties zijn uitgeschakeld.